Het renoveren van een voetgangersbrug is een belangrijke investering in zowel veiligheid als duurzaamheid. Bij een renovatie wordt niet alleen gekeken naar de constructieve sterkte van de brug, maar ook naar de impact op het milieu. Denk hierbij aan het gebruik van FSC-gecertificeerd hout en duurzame technieken, zoals ons innovatieve GDH-schot, dat oude damwanden versterkt zonder volledige vervanging. Dit biedt een milieuvriendelijke en kostenefficiënte oplossing die uw brug weer jarenlang betrouwbaar maakt.
Het renovatieproces begint met een grondige inspectie van de huidige staat van de brug. Hierbij worden eventuele zwakke punten geïdentificeerd, zoals slijtage aan het dek, de landhoofden of de leuningen. Afhankelijk van de bevindingen kan het nodig zijn om onderdelen te vervangen of te verstevigen. Dit kan variëren van het plaatsen van een nieuw damwandscherm tot het vervangen van liggers of hardhouten elementen. Wanneer volledige vervanging niet noodzakelijk is, biedt het GDH-schot uitkomst door de bestaande constructie te versterken. Zo blijft de renovatie efficiënt en wordt onnodige verspilling voorkomen.
Bij het renoveren van een brug is het belangrijk dat de werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de geldende normen en regelgeving. Met onze VCA- en SC-530-certificaten bent u verzekerd van een veilige en professionele uitvoering. Deze certificering garandeert niet alleen dat het werk op een verantwoorde manier wordt uitgevoerd, maar ook dat het eindresultaat voldoet aan alle technische en wettelijke eisen. Daarnaast worden alle gebruikte materialen zorgvuldig geselecteerd, zodat uw brug niet alleen veilig, maar ook duurzaam is. Hierdoor kunt u vertrouwen op een oplossing die toekomstbestendig is en optimaal aansluit bij uw wensen.
Wilt u meer weten over het renoveren van uw (voetgangers)brug of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie?
% besparen?
U kunt met het GDH-schot © tot wel 50% besparen door de levensduur van uw damwand te verlengen in plaats van te vervangen.
Meer over het GDH-schot © weten?Aan de Kooijhaven in Leiden waren de beschoeiing, vingersteigers en aanloopsteiger naar de boten wegens ouderdom aan vervanging toe.
De oeverbescherming aan de Witte Singel te Leiden was in slechte staat. De gemeente heeft het traject van 1,5km aanbesteed onder een UAV-GC contract. Hierbij mocht de aannemer kiezen voor een nieuw houten damwand of een eigen idee, zolang het maar de zelfde levensduur had.
Na de Witte Singel had Gebr. de Hollander de smaak te pakken, het werk verliep vlekkeloos en na wat kleine aanpassingen van het nieuwe GDH-Schot © kon het ook toegepast worden bij het vervangen van de oeverbescherming aan de Dobbedreef te Leiden, hier moest ca. 225m vervangen worden.