20200129_145959.jpgAsbesthoudend materiaal kan zowel hard als zacht zijn. In de asbestbranche praat men voornamelijk over hechtgebonden materiaal (hard) en niet hechtgebonden materiaal (zacht). Bij hard materiaal is er meer bindmiddel gebruikt dan asbestvezels. Zacht asbesthoudend materiaal heeft vaak een vezelachtige structuur en is opgebouwd uit laagjes. Bij deze toepassing is er meer asbest gebruikt dan bindmiddel. En er kunnen bij de minst geringe beroering al vezels vrijkomen!

Asbestverdacht materiaal heeft vaak ook een kenmerkend oppervlak. Je ziet of voelt dan een wafel- of honingraatstructuur op 1 van de zijden. Dit heeft te maken met het productieproces, om het plaatmateriaal beter te begeleiden over een lopende band, werden deze voorzien van een dergelijke structuur.

Ieder asbestverdacht materiaal is te herleiden naar eerder genoemde eigenschappen. Hier volgen een aantal voorbeelden:

Asbest+4.jpgGolfplaten, misschien wel de meest bekende toepassing van asbesthoudend materiaal. Stallen, schuurtjes en zelfs woonhuizen kunnen hiermee bedekt zijn. De golfplaten moeten bestand zijn tegen zuren, schimmels en logen en moeten daarnaast slijtvast, duurzaam en sterk zijn.

Vloerzeil met asbesthoudende onderlaag is ook een veel voorkomende toepassing. Deze werd gebruikt vanwege de vochtwerende eigenschappen en is voornamelijk toegepast in keukens, kelders, wc’s, maar ook in slaapkamers! Het zeil is herkenbaar aan een grijze, bruine of groene kleur en de herkenbare motieven zoals halve cirkels in een octogonaal patroon, bakstenen, mozaïek of vlammotief.

Een plafond of wandbekleding in de meterkast kan ook asbesthoudend zijn, deze beplating zou brandwerend/-vertragend werken wegens het bestand tegen hoge temperaturen.

Twijfelt u over de toepassing? Schakel dan een deskundige in!

De deskundige is gecertificeerd voor het veilig nemen van een materiaalmonster. De analyse van het materiaalmonster wijst uit of u te maken heeft met asbesthoudend of asbestvrij materiaal.

3500

Verschillende toepassingen

Wit asbest, bruin asbest, grijs asbest, groen asbest, blauw asbest en geel asbest. Hechtgebonden en niet-hechtgeboden asbest.

Asbestinventarisatie aanvragen

Projecten

Asbestverwijdering en sloop Drankenhal Hoogvliet

Het, voorafgaande de sloop, saneren van de asbesthoudende toepassingen aan de Rijndijk 264-268 te Hazerswoude Rijndijk.

Asbestverwijdering bij de Rijnstreekhal

Deze klus betreft het verwijderen van een asbesthoudend ventilatiekanaal en ca. 10m2 plaatmateriaal met asbesthoudende coating aan de Dillenburg 1 te Alphen aan den Rijn.